Nieuws

25-07-2024 15:18

Bij bijna de helft van de Nederlandse bedrijven brandt licht in lege ruimtes

 

Bij twee op de vijf werkende Nederlanders (42%) brandt er regelmatig licht op de werkvloer in ruimtes die niet in gebruik zijn. Dit blijkt uit onderzoek van het initiatief ‘met LED kan het’, gehouden onder ruim 1.000 Nederlanders in loondienst. Toch geeft ruim de helft van werkend Nederland (53%) aan zelf bewust bezig te zijn met energiebesparing op de werkvloer.

Collega’s terechtwijzen
Bij collega’s zien ze dat veel minder terug. Maar liefst 58 procent zegt dat het grootste deel van zijn collega’s niet bezig is met energiebesparing op de werkvloer. In de hoop hier verandering in te brengen, wijst ruim de helft van de werkenden (55%) collega’s regelmatig op energiebesparingsmogelijkheden. Dit wordt echter ook nog weleens als vervelend ervaren (19%). Toch is de kans klein dat dit terechtwijzen stopt. De helft van werkend Nederland (49%) geeft namelijk aan het belangrijk te vinden dat (nieuwe) collega’s bezig zijn met energiebesparing op de werkvloer.

Cor van den Bosch, voorzitter Nederlandse Licht Associatie (NLA), een van de initiatiefnemers van ‘met LED kan het’: “In een tijd waarin energiebesparing centraal staat, is het opvallend dat zo’n groot deel van werkend Nederland aangeeft dat er bij hem of haar onnodig licht brandt op de werkvloer. De energie die hiermee verspild wordt, staat gelijk aan het jaarlijkse gebruik van 350.000 huishoudens. Hoog tijd dus dat het bedrijfsleven actie onderneemt en overgaat op intelligente verlichting. Denk hierbij aan het overstappen van centraal geregelde verlichting op verlichting die per ruimte of met bewegingssensoren werkt. Dit laatste kan ook worden toegepast op bestaande LED-verlichting, zodat de kosten beperkt blijven.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by